Enschede telt zo’n 170 gemeentelijke monumenten. Deze monumenten vormen samen met de rijksmonumenten het verhaal van Enschede. Wij zijn als gemeente trots op de cultuurhistorische identiteit van onze stad en willen deze bewaren. Zodat inwoners, bezoekers en de generaties na ons ook van deze bijzondere monumenten kunnen genieten.
De lijst met monumenten groeit
Zo werd in 2020 het landgoed de Keizer toegevoegd.
Andere bekende en minder bekende gemeentelijke monumenten in Enschede zijn bijvoorbeeld:
- De Oude Ambachtschool aan de Boddenkampsingel
- Het boerenkerkhof aan de Deurningerstraat
- De stoomspinnerij van Van Heek&Co aan de Breugelmansgaarde
- De Lonneker Molen
- Het stationsgebouw van de buurtspoorweg in Boekelo
- Landgoed Zonnebeek
Ook jonge monumenten zijn belangrijk
Naast de vele monumenten uit de geschiedenis van de textielindustrie, heeft Enschede ook monumenten met een korte geschiedenis. Zoals het appartementengebouw aan de Bentrotstraat in de kenmerkende bouwstijl van eind jaren 50. Of het postkantoor aan de Boulevard 1945 dat in 1960 is gebouwd.
Klein erfgoed en beschermde stadsgezichten
Bijzonder klein erfgoed is bijvoorbeeld een sgrafitto van kunstenaar Joep Gierveld. Dit kunstwerk is opgebouwd uit verschillende lagen pleisterwerk. Gierveld maakte dit werk in de tijd dat de stad opnieuw opgebouwd werd na de Tweede Wereldoorlog. Het eerste beschermde stads- en dorpsgezicht in gemeente Enschede is bungalowpark Het Teesinkbos in Boekelo.
Welk monument wordt uw favoriet?
Bekijk het complete overzicht met monumenten in de Gemeente Enschede. Of ga zelf op pad langs gemeentelijke monumenten met de fiets- en wandelroutes.
Is uw pand belangrijk voor de geschiedenis van Enschede en nog geen monument?
Is uw pand voor 1970 gebouwd is, en bent de eigenaar? Dan kunt u een monumentenstatus aanvragen. Overleg met het Monumentenloket over de mogelijkheden.
Naar het contactformulierWilt u eerst meer informatie?
Lees dan de Monumentenverordening van Enschede.