Gemeente Enschede

Gebouwen

Enschede telt zo’n 150 rijksmonumenten en 170 gemeentelijke monumenten. Deze gebouwen, parken, landgoederen en andere historische monumenten hebben een bijzondere waarde voor onze stad. Ze vormen het verhaal van onze geschiedenis: van de ontwikkeling van onze stad in de middeleeuwen, tot de textielindustrie en het opnieuw opbouwen van de stad na de oorlog.

Overzicht van monumenten in Enschede

We gaan goed om met onze monumenten. Zodat inwoners en bezoekers ook in de toekomst kunnen genieten van ons erfgoed. Zo willen we de cultuurhistorische waarden van Enschede bewaren. Onderstaande pagina ‘Gemeentelijke monumenten’ geeft u een overzicht van alle gemeentelijke monumenten in Enschede. De Enschedese rijksmonumenten staan omschreven in het rijksmonumentenregister van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Rijksmonumenten in Enschede

Tussen de rijksmonumenten in Enschede zitten echte pareltjes met bijzondere verhalen. We noemen er een paar:

  • De Grote Kerk aan de Oude Markt. Het oudste gedeelte van deze kerk is gebouwd in de middeleeuwen met Bentheimer zandsteen. In de eeuwen daarna is de kerk uitgebreid.
  • Het Elderinkshuis aan De Klomp 35. Dit is het oudste huis van de stad. Het is gebouwd in 1783. Bijzonder is dat dit huis gespaard bleef bij de grote stadsbrand van 1862.
  • Het stadhuis aan de Langestraat. Dit stadhuis is in de jaren dertig gebouwd volgens de bouwstijl van de Delftse School.
  • Erve Menzo, een boerderij in het buitengebied van Boekelo. Deze vakwerkboerderij is rond 1820 gebouwd. Tijdens de bouw verwerkten ze onderdelen van de Havezathe Hof te Boekelo uit 1580. De boerderij heeft bijvoorbeeld een unieke jachtkamer.
  • G. J. van Heekpark. Textielbaron G.J. van Heek schonk de stad in 1915 het van Heekpark. Niet alleen het park is een rijksmonument. Ook in het park zijn verschillende monumenten, zoals het theehuis.

Op Uit in Enschede vindt u een blog over 9 prachtige rijksmonumenten in de binnenstad van Enschede.